2011. április 22., péntek

Királyi pompa

Egy nagyszerű vendégbejegyzést olvashattok most Dóritól. Az első ilyen jellegű megmozdulás, de nem is az utolsó! 

Ha már úgyis minden Vilmos herceg és Kate Middleton április 29.-ei esküvője körül forog, ezért - mivel erről már szinte mindent tudni lehet - az alábbi bejegyzésben fellibbentjük a fátylat a különböző földrészeken uralkodó királyi családok nem kevésbé érdekfeszítő eljegyzési történeteiről.


Grace Kelly
Kezdjük a sort személyes kedvencemmel. Grace Kelly az 50-es évek ünnepelt színésznője volt. Klasszikus, letisztult stílusa és törékeny bája stílusikonná emelte. A híres divatház, a Hermés róla nevezte el máig legnépszerűbb táskáját, a Kelly bag-et. És ez mind csak a kezdet volt. Élete akkor lett igazán tündérmesébe illő, mikor 1955-ben a cannes-i filmfesztiválon egy magazin kérésére összeállt egy fotó erejéig Monaco akkori hercegével, III. Rainier-rel. Ezután mindketten visszatértek hazájukba, Grace a következő filmjét forgatta, a herceg pedig hivatalos utazásait folytatta, de nem tudta kiverni a fejéből a színésznőt. Később újra találkoztak, pár napra rá pedig Rainier megkérte Grace kezét, melyre ő igent mondott. Kelly így feladta színészi karrierjét a szerelemért és hivatalosan is Monaco hercegnéje lett. Az esküvőre 56 áprilisában került sor, az évszázad esküvőjeként emlegették. Grace ruháját Helen Rose tervezte: a kép is mutatja, hogy a felül csipke, alul selyemcsoda néhány apróbb átalakítással ma is tökéletes esküvői ruha lehetne.
Az eljegyzési gyűrű stílusosan egy Cartier- darab volt.


II. Erzsébet királyné 
Anglia királynéja korunk talán legismertebb uralkodója. Az immáron 85 éves asszony fiatal korában többször is találkozott Görögország és Dánia uralkodójával, Fülöp herceggel, mire beleszeretett és ekkor még csak 13 éves volt. Élénk levelezésbe kezdtek, majd évek múlva, egész pontosan 1947 novemberében összeházasodtak. A hatalmas uszályos ruhát Norman Hartnell tervezte, aki saját bevallása szerint a londoni múzeum egyik festményéből merített ihletet: a jázmin, orgona és rózsamintákat fehér kristályokkal és gyöngyökkel gazdagította. Az eljegyzési gyűrű gyémántjai Fülöp édesanyjának, Görögország hercegnőjének tiarájából való.
Diana hercegnő
A már harmincas éveiben járó Károly herceget egyre sürgette a királyi ház, hogy végre házasodjon meg. Már egy ideje ismerte Dianát, ám komoly érdeklődést csak 1980 nyarán, egy vidéken töltött hétvége során mutatott iránta. Mivel Diana megfelelt a szigorú királyi előírásoknak és a királyi pár is kegyeibe fogadta, Diana és Károly herceg 1981 júliusában egybekeltek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt minden idők legnépszerűbb esküvője, melyet milliók követtek figyelemmel szerte a világon a televízióban. A menyasszonyi ruhát Elizabeth és David Emanuel tervezte: a puffos ujjú, fodros nyakkivágású ruha selyemből, taftból, kézzel hímzett csipkéből és kb. 10.000 gyöngyből állt. Az eljegyzési gyűrűt maga Diana választotta a Garrard ékszerházból. A 18 karátos ovális zafírkövet 14 gyémántkő foglalja körbe. Ugyanezzel a gyűrűvel jegyezte el kedvesét Diana fia, Vilmos herceg.
Marie - Chantal Miller, Görögország hercegnője
Hogy ne csak az angol királyi családról ejtsünk szót: Marie - Chantal 1993-ban találkozott először Görögország hercegével, Pavlos-szal. 1995-ben jegyezte el a herceg, egy családi utazás során egy sífelvonóban, Svájcban. A gyűrű zafírköve a hercegi családhoz való tartozás jelképe, míg a szív alakú gyémánt a pár szerelmét szimbolizálja. 
Letizia Ortiz Rocasolano, Spanyolország (Asturia) hercegnője
Felipe, Asturia hercege nagy nőcsábász hírében állt, amíg egy interjú során meg nem ismerkedett Letiziával, a csinos és művelt CNN újságírójával. 2004-ben házasodtak össze, esküvőjüket csak Spanyolországban 25 millióan követték figyelemmel. A menyasszony ruháját Manuel Pertegaz, híres spanyol tervező valósította meg, a jegygyűrű pedig fehéraranyból és gyémántból készült.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése